Wednesday, May 19

Peringatan Dari Seekor Anjing



Kisah ini merupakan kisah yg benar-benar terjadi berdasarkan emel yang dihantar kepadaku....aku postkan agar kita mendapat sesuatu dari cerita ini...

Selamat membaca...!

"Assalamualaikum...."

Rasa nak menaip pulak malam ini tp kali ni ambe nak guna loghat Terengganu.

Bi-na-tang !!! Kebiasean org bile sebut 'binatang' dgn nada yg keras ni, org ni dlm keadaan maroh yg amat ni. Bila nafsu maroh menguasai diri, dokleh wat nape doh kecuali sabar yg mnjadi penghalang, dokpun suruh org lain gi pegang org hok tengoh maroh tu, gosok-gosok dada die. Bakpe dok gune perkataan 'haiwan' ? Ambe pun dok tau. Hihihi.. Dlm kehidupan ambe seharian, binatang dok pisoh dgn ambe. Kalu ambe dok makan daging, mungkin ambe tgk binatang je, kalu ambe dok tgk binatang mungkin ambe dengor suare die je, kalu takdok 3-3 tu, mungkin tgk ukiran patung-patung hok ade noneng dlm kete tu. Dlm kete ambe, ambe dok bubuh la anok patung nie, takut malaikat dok masuk dlm kete ambe. Hehehe.. Se lagi, habis-habis huduh pun, buka ASTRO tgk rancangan Animals tu. Macam-macam rupa haiwan ade dlm rancangan tu.

Ade setengoh-setengoh org wohi cakap dgn kucing sbb org tu ade perasaan sayang terhadap kucing. Ambe sendiri pun pernoh jugok ckp dgn kucing ambe. Tahu doh kucing tu dok faham, tapi ye mari rase nok cakap ngan kucing. Hoh.. loh agi la guane pun. Hehehe... Tapi ambe amat yakin,
binatang pun dengor menape hok kite kabo ke die tu, cume mungkin mereka tu dok faham bahase hok kite gune utk cakap dgn die. Ajin dok, mu angkat tangan gerepok kucing tu ? Oloh.. mcm ge mu nok katok die lah tapi dok katok pun. Acoh-acoh je. Acu tgk kucing tu guane, takut jugok. Kalu dok takot dokkan ye ngerip sapa rapat pejam mate. Nah.. situ pun kite napok doh, kucing ni reti base, menape hok kite tra buat ke ye. Kalu nok suruh binatang ni faham, kite kenalah ckp gune bahase die tapi sape gok hok faham bahase die ? Bahase binatang tu ? Ade ke ? Kalu faham pun mungkin dari segi pergerakan tubuh haiwan tu sendiri. Kalu zaman nabi dulu ade la. Zaman dulu binatang pun buleh ckp mcm manusia nie, kalu lening binatang buleh ckp jugok, ambe rase huru-hara negara. Serabut ngan die je. Be kalu nok semelih ayam sekor pun, ambe rase payoh. Sebab tu lah, kalu mu tgk citer katun, binatang buleh cakap, pokok buleh cakap, benda tu seme berlaku doh sebelum nie. Doksoh heranglah....

Ok..Nape hok ambe nok citer ni adalah kisah yg tercatat dlm diari peribadi ambe sepanjang perjalanan ambe dr Terengganu ke Putrajaya / dr Putrajaya ke Terengganu. Kalu eksiden tu, osoh royaklah, kerete muroh ke, kerete mahal ke, kalu nok eksiden, eksiden jugok. Sbb ape ? Sbb MALANG TIDAK BERBAU. Binatang yg ambe nak jadikan model dlm perjalanan ambe ini adalah ANJING. Memang kalu ikutkan mazhab kite di Malaysia nie, kite dokleh sentuh anjing, sbb haram. Tp dok saloh kalu kita nok pikir tentang kewujudannya atas muka bumi ini, die pun makhluk ciptaan Allah atas dunia ini. Bukankah nape hok Allah cipta atas dunia nie semuanye ade manfaat pade manusia, cume kite nok kena pikir lebih sikit je dgn menggunekan akal yg telah dianugerahkan olehNya pd kite. Ke guane ?

[
Sebagaimana telah disebutkan dalam hadits shahih yang diriwayatkan Imam Bukhari sebagai berikut:

عَنْ سَالمِ ٍعَنْ أَبِيْهِ قَالَ وَعَدَ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ جِبْرِيْلَ فَرَاثَ عَلَبْهِ حَتَّى اشْتَدَّ عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَخَرَجَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَلَقِيَهُ فَشَكَا إِلَيْهِ مَا وَجَدَ فَقَالَ لَهُ إِنَّا لاَ نَدْخُلُ بَيْتًا فِيْهِ صُوْرَةٌ وَلاَ كَلْبٌ ( رواه البخاري)

Artinya:
"Dari sahabat Salim, dari ayahnya, ia berkata : Suatu ketika Malaikat jibril berjanji akan datang ke rumah Rasulullah SAW. Akan tetapi pada waktu yang telah dijanjikan Malaikat jibril tidak datang ke rumah Rasul hingga beliau gelisah. Maka beliau keluar rumah, ternyata Malaikat jibril ada di luar rumah. Sesudah bertemu, beliau bertanya 'kenapa Malaikat jibril tidak masuk ke dalam rumah?' Maka Malaikat jibril menjawab;'
Sesungguhnya kami tidak masuk ke rumah yang di dalamnya terdapat anjing atau gambar (patung)” ]

[ Sebagaimana telah disabdakan Rasulullah SAW dalam hadits shahih yang diriwayatkan Imam Muslim sebagai berikut:


وَفِي رِوَايَةٍ أَبِي هُرَيْرَةَ مَنِ اقْتَنَى كَلْبًا لَيْسَ بِكَلْبِ صَيْدٍ وَلاَ مَاشِيَةٍ وَلاَ أَرْضٍ فَإِنَّهُ يُنْقَصُ مِنْ أَجْرِهِ قِيْرَطَانِ كُلَّ يَوْمٍ ( رواه مسلم)

Artinya:
"Dalam riwayat sahabat Abu Hurairah RA, Rasulullah SA W. bersabda; "
Barangsiapa memelihara anjing selain untuk berburu atau memelihara binatang, maka setiap hari pahalanya berkurang dua gunung". (Riyadlus Sholihin, halaman 568). ]

Itu antara hadis berkenaan dgn anjing yg dipetik dari Forum Paramedik. Ape yg ambe fikir 2 3 hari yg lepas adalah mengenai bahase tubuh anjing, yg setakat nie 4 kali doh ambe selamat dr kecelekaan, ketika ambe sedang memandu Bahase tubuh anjing tu hanyalah utk dijadikan sebab, padahal hakikatnya Allah yg menyelematkan ambe tetapi mungkin melalui perantaraan makhluk ciptaanNya iaitu melalui anjing ini lah. Ambe pulok, kalu nak jalan jauh, ambe lebih suke brgerak pd waktu malam. Memandu laju terutamanye kawasan yg lengang, sunyi & gelap. Hehehe... Itu kalu ambe memandu sendirianlah tapi kalu ade org lain dlm kete ambe, ambe pandu slow-slow je. Ambe takmbohlah, krane ambe, org lain buleh nyakit free (eksidenlah tu). Biarlah laju ke, slow ke, yg penting selamat & dok kene saman. Ok, ambe nok kabo pasal anjing hok ambe rase diri ambe ni ditolong oleh anjing-anjing tersebut.
http://4.bp.blogspot.com/_uwfekVewPiE/SxE6PpIeM-I/AAAAAAAAACQ/6_od3QLONFQ/s400/putih.jpg
i) Message dr Anjing Putih :

Kalau ambe balik ke kampung, ambe suke lalu ikut Jalan Jerangau-Jabor. Org kate, jalan ni ade pelbagai kisah seram. Ambe peduli ape, bukannye ambe ganggu yg seram-seram tu, ambe cume nak balik ke kampung je. Jadi, malam tu sekitar jam 2.30 pagi ambe lalu jalan ni. Kiri kanan ambe pokok kelape sawit. Memang gelaplah. Agak laju jugaklah ambe pecut. Ambe bimbang jugok, dlm ambe laju tu, manalah tahu kot-kot ade kerbau ke, lembu ke melepak atas jalan tar tu. Lembu oklah lagi, kalau kerbau tu dgn lumpur kat badannya, suluh ngan lampu kete pun, warna kerbau ngan cahaye lampu tu lebih kurang je, mujur mate kerbau tu memantulkan cahaya merah. Hok lagu nilah, buleh tgk keesokan paginye, kerbau nie buat show atas jalanraya, last-last 4-4 kuku kaki tunjuk ke langit. Foouuuhh!!


Baru je ambe nok drop gear nak amik selekoh(biaselah kalu jalan lengang gak, wat lah aksi sikit-sikit...hahaha), tiba-tiba sekor anjing putih menyeberang jalan dari arah kanan ke kiri. Punyelah slow die menyeberang, sambil tgk tgk ke arah keteku. Dlm hati ambe,"aik pelik anjing nie menyeberang jalan ni". Ambe terfikir kejap pesal ape anjing tu pandang ambe macam nok kabo mende je. Ambe bertanye pd diri ambe sendiri. Ambe slowkan kete ambe sbb 'sensor' hati mengesan sesuatu. "Hoh !!! Tu tah !!! Bakpelah mu pakat duk atas jalan nie. Nasib baiklah aku slow, encek embu weehh !!!!". "Ya Allah.. MakhlukMu (anjing putih) tlh menolong ambe". Kiri kanan jalan penuh ngan lembu. Kalaulah ambe dok slow kete tadi, sohih doh kete ambe cium buntut lembu tu. Mane sempat doh ambe nok ngelok, lepas je selekoh terus napok lembu melepak atas jalan tu. Foouuhhh!!!... Satu keluhan kulepaskan, kusenyum & berkate 'Terime Kasih Anjing Putih'. Ambe teruskan perjalanan dgn satu pertanyaan 'Anjing putih dari manakah itu ?'

ii) Message dr Anjing Putih :

Kejadian ini juge berlaku pd jalan yg same tp berlainan hari. Mase ambe pandu laju tu, ambe ternapok lagi kelibat anjing putih disebeloh kanan jalan. Ambe dok sohih samade adakah anjing putih hok same atau dok tp ambe teringat kejadian sebelum ni. Hok ni lain sikit, anjing putih tu dok melintas jalan, tapi die tgk ke arah kete ambe & pahtu, terus ye pusing belakang, napoklah punggung anjing tu & berjalan ke arah slow-slow (dog walk) menuju arah depan. Ambe nape lagi, slow lalu kete, manalah tahu kot-kot ade lagi lembu macam hok sebelum ini. Jalan hok ambe lalu tu jalan lurus & amat bergayalah kalu ambe nok potong kete depan tapi ambe sabar dsbbkan kelakuan anjing putih tadi. Lebih kurang 200 meter depan ambe, ambe lihat ade sebuah lori treler terbalik, ekor lori treler itu tutup laluan sebelah kanan, pala lori pulak sumbat dlm pokok semok bahu jalan. Dohlah gelap katup, dok napok apepun dari jauh. Ya Allah.. Sekali lagi anjing putih itu menyelamatkan ambe. Mane doknya, kalaulah ambe potong kete depan ambe tadi, sohih doh, ekor lori tu langgor di ambe. Foouuuhhhh... !!! Anjing anjing....
http://2.bp.blogspot.com/_uwfekVewPiE/SxCkYtbtr4I/AAAAAAAAACI/GGeeUMgVOUM/s400/lori+treler+terbalik.jpgiii) Message dr Anjing Hitam Bertompok Kuning :

Hok ni pulok berlaku mase ambe ale balik ke Putrajaya dari Terengganu & ianya berlaku kat Lebuhraya Cheras MRRII. Dlm pukul 2.30 pagi, jalan lengang, nape lagi, ambe pecutlah. Tiba di satu selekoh, ambe tersentak kejap, nasib baik sempat pijak pedal brek. Sekor anjing hitam bertompok kuning nok melintas jalan kat selekoh tu tapi dok melintas pulok bila aku slowkan kete. Ye buleh pusing, pahtu duduk cokoh atas divider kat selekoh tu. Ambe suke sorang tgk gelagat anjing nie. Dlm tngoh suke ambe teringat, ke ade nape nape depan nun. Ambe pun slow lalu kete. Ambe bowok slow je. Ambe tersenyum bile melihat polis trafik buat road block (perangkap had laju). Kalu ambe laju tadi, kalu ambe dok tekan brek dek kerana anjing hitam tadi, ambe wase ambe pah tepi doh tunggu nok bagi lesen memandu je. Ya.. Allah, Alhamdullillah Ya Allah. Tapi apapun setiap kejadian yg berlaku itu adalah Qada & Qadar yg telah ditentukan olehNya. Kite cume perlu YAKIN sahaje.

vi) Message dr Anjing Hitam Bertompok Kuning :

Kejadian ni baru saje berlaku ketika ambe dlm perjalanan pulang ke kampung utk menyambut Hari Raya Haji iaitu mlm Jumaat yg lepas. Tapi kali ini ambe dok lalu ikut biase, ambe lalu ikut Jalan Kemaman sbb Jalan Jerangau-Jabor rosok teruk akibat diserang banjir. Ambe memandu seperti biasa dgn kelajuan yg ambe gemari. Setibanye di satu selekoh, ambe ternampak anjing hitam berhttp://1.bp.blogspot.com/_uwfekVewPiE/SxFNPFz9RuI/AAAAAAAAACY/A91rnYNtGi4/s400/WMN_766_th.jpgtompok kuning melintas jalan dari kanan ke kiri dgn lintasan tergesa-gesa. Biase anjing dok gini kalu ye nok nitah jalan. Mulelah ambe fikir, nape pulok lepas nie anjing nie nok kabo ke ambe nie. Road block ke ? Lembu ke ? Belum sempat nape-nape eh, GEDEGANG !!! Tayar kete ambe terjah lubang, sempat gaklah ngelok cume tayar sebelah kiri tak sempat tp dakperlah slow je. Ya Allah.. Mengapa anjing-anjing ini tolong ambe ? Kalau ambe dok slowkan kete tadi, ambe rase sport rim kete ambe buleh tohok laut doh wat tukun ikan. Dohlah lubang tu luas, dlm pulak tu.. huuuuhhh.... Rupenye, anjing tadi cuba nok kabo ke ambe, ade lubang besar depan, slow gok sikit. Gitulah lebih kurang kalu ye buleh cakap gak. Patutlah anjing tu tergesa-gesa melintas jalan tadi. Nok suruh jugok ambe slow. Hati kecil ambe mengucapkan terima kasih kpd anjing tadi.

Yaa... begitulah kisah ambe dgn kelakuan anjing yg ambe lihat & yg ambe alami sendiri. Ambe pun dok tahu nape kaitannya ambe dgn anjing ini tapi seingat ambe, selepas ambe menyelam semula ke dasar kenangan perjalanan ambe, ambe pernahlah menghulurkan beberapa ketul daging ayam kpd seekor anjing kuning yg cedera dilanggar kereta. Kasihan ambe melihatnya, anjing itu dok buleh nok gerok pun. Kakinya patoh barangkali. Itulah yang mampu ambe buat untuk menolongnya, nak dipegang anjing itu mane buleh, kena samok pulok kekgi.

Mungkinkah ini balasan anjing kpd ambe ? Ambe sendiri pun dok tahu & dok pasti. Apa hok penting bagi ambe adalah, ambe akan hulurkan bantuan pd yg memerlukan, tidak kiralah samada ianya manusia @ binatang. Org tua pun pernah berpesan pd ambe, kalau boleh elakkan dr sengaja melanggar binatang di atas jalanraya samada ianya burung ke, kupu-kupu ke, katak ke, ular ke, kura-kura ke dan sebagainya. Kalau boleh elak, elak dulu, kalau tak boleh nak buat macamana. Sape suruh dia melintas masa kenderaan lalu.. Hahaha...

Sedikit sahaja pertolongan tapi dibalas dgn keselamatan ke atas diri ambe & se lagi, elakkan dari memaki hamun binatang walaupun dia sememangnya binatang. Satu tika dulu, binatang pun boleh berkata-kata jugok. Kita maki hamun dia, mane tahu dia maki hamun kita balik ? Siapa tahu ? Hanya Allah yg Maha Mengetahui akan rahsia makhluk ciptaanNya. Jadi beringatlah..

Kisah ambe ini adalah sebagai peringatan kpd diri ambe sendiri & juga kpd hati yg membaca. Pendekatan yg ambe ambil utk diri ambe dr kejadian ini adalah TUHAN TELAH MENYELAMATKAN AMBE DARI BAUAN KECELAKAN SEMASA AMBE DALAM PERJALANAN TETAPI IANYA MELALUI PERANTARAAN BINATANG CIPTAAN-NYA UNTUK MENYAMPAIKAN PERINGATAN ITU KEPADA AMBE.

Ingatlah, Allah Pencipta Alam, Segala Yg Ada Di Langit Dan Di Bumi adalah milikNya dan segala percakapan kita samada secara sebutan lafaz di bibir atau dari dalam hati, tetap didengari olehNya. Pernyataan ini ada pada ayat pertama Surah Al-Fatihah.

Maaf kupinta andai nukilan ini membuatkan anda mengucapi sesuatu kepada aku tetapi inilah kisah yang kualami sendiri. Apa yang aku cuba sampaikan adalah BERKENAAN KEHEBATAN MAKHLUK CIPTAAN ALLAH MELALUI GAYA KELAKUANNYA YANG TERSIRAT... @ tanpa wujudnya artikel ini, sudah pasti Aku telah tidak memikirkan tentang kejadian ini dan sudah pasti aku berhenti berfikir dgn mengatakan semua ini berlaku adalah secara KEBETULAN.

0 comments:

Post a Comment